21 sept.

Acte necesare pentru deschiderea unui bar – tot ce trebuie să știi despre înființarea unei astfel de afaceri



Dacă vrei să ai propria afacere și visul tău este să-ți deschizi un bar, trebuie să știi că este nevoie să parcurgi câteva etape importante în acest sens. Deschiderea unui bar poate fi o afacere de succes dacă ai un plan bine conceput care să cuprindă toate elementele esențiale, de la acte necesare, autorizații, avize până la dotările unui bar și organizarea acestuia. Dacă te întrebi cum să deschizi un bar, în articolul următor vei vedea că acest lucru implică o serie de proceduri și documente, dar și câțiva pași importanți în ceea ce privește amenajarea și echipamentele necesare. 

Cuprins: 

  1. Acte necesare pentru deschiderea unui bar – documente, avize și autorizații de care ai nevoie 
  2. Ce presupune o afacere cu un bar? Tot ce trebuie să știi despre locație, dotări și amenajare 

2.1. Pași pentru deschiderea unui bar

2.2. Amenajarea și dotarea barului – ghidul complet pentru înființarea acestuia

     3.  Organizarea unui bar – aspecte ce țin de activitate și funcționare

1. Acte necesare pentru deschiderea unui bar – documente, avize și autorizații de care ai nevoie

Deschiderea propriului bar este oportunitate unică pentru persoanele care își doresc să îmbine divertismentul, ospitalitatea și spiritul lor antreprenorial. Dacă această perspectivă de a crea o atmosferă frumoasă, plină de bună dispoziție, în care oamenii se relaxează și se adună pentru a sărbători diverse evenimente importante din viața lor te interesează, atunci ești în locul potrivit. În acest ghid vei obține o prezentare detaliată a etapelor de deschidere a unui bar, inclusiv acte necesare, avize și autorizații.

Iată care sunt principalele acte pentru deschiderea barului: 

  • Dovada de înregistrare a firmei la Registrul Comerțului. Pentru a deschide un bar, trebuie să înființezi o entitate legală, cum ar fi o Societate cu răspundere limitată (SRL) sau o altă structură juridică, în funcție de preferințe.
  • Actul constitutiv al societății. 
  • Dovada că deții un sediu al firmei, cum ar fi actul de proprietate, contractul de închiriere sau de subînchiriere.
  • Cazierul fiscal care să ateste faptul că nu ai datorii fiscale. 
  • Dovada referitoare la depunerea capitalului social. 
  • O declarație pe propria răspundere prin care este specificat faptul că sunt îndeplinite condițiile de autorizare. 
  • Obținerea codului fiscal și alegerea domeniului de activitate conform codului CAEN. Pentru baruri, codul CAEN corespunzător este 5360 (Baruri și alte activități de servire a băuturilor). 

După depunerea actelor necesare deschiderii unui bar și înființarea firmei trebuie să obții toate avizele și autorizațiile obligatorii pentru desfășurarea unei activități în acest domeniu. Astfel, vei avea nevoie de: 

  • Avize și autorizație de funcționare de la pompieri (ISU). În cazul acestor documente, este recomandat să apelezi la autorități pentru a afla exact care sunt actele de care ai nevoie pentru funcționare deoarece astfel de lucruri depind foarte mult și de caracteristicile spațiului pe care îl vei folosi.  
  • Avizul sanitar obținut de la Direcția de Sănătate Publică. 
  • Autorizație de mediu.

De asemenea, pentru deschiderea unui bar este posibil să ai nevoie de diverse licențe și permise. Acestea pot include autorizație pentru vânzarea de alcool sau licențe pentru divertisment (difuzarea muzicii). 

În ceea ce privește spațiul, este posibil ca acesta să aibă nevoie de inspecții și aprobări de la pompieri sau alte autorități locale. Înainte de a cumpăra sau de a închiria un spațiu, asigură-te că acesta respectă toate normele și regulamentele de construcție și de siguranță. Permisele de sănătate și de siguranță alimentară sunt obligatorii dacă alegi să servești mâncare. În acest sens, trebuie să respecți anumite standarde de igienă și de depozitare a alimentelor. 

Alte lucruri cărora trebuie să le acorzi importanță sunt asigurările, cum ar fi cea de răspundere civilă, pentru a te proteja împotriva eventualelor riscuri, efectuarea medicinii muncii pentru personal, fișele de protecție a muncii, publicitatea și promovarea afacerii. 

2. Ce presupune o afacere cu un bar? Tot ce trebuie să știi despre locație, dotări și amenajare 

După ce ai aflat cum îți deschizi un bar și care sunt documentele necesare, urmează câteva etape cruciale în înființarea unei afaceri de succes. Acest business este mai mult decât pare la prima vedere și necesită agilitate, adaptabilitate și o înțelegere foarte bună a gusturilor și preferințelor pieței țintă. În calitate de proprietar de bar va trebui să jonglezi cu diferite aspecte ce țin de buna funcționare a afacerii. În continuare vei afla câteva informații utile în ceea ce privește pașii necesari pentru deschiderea barului și amenajarea acestuia.

2.1. Pași pentru deschiderea unui bar

Fiecare pas pentru deschiderea barului reprezintă o etapă importantă în această călătorie. Iată mai exact care sunt aceștia: 

  • Decide-te asupra tipului de bar pe care dorești să îl deschizi. 

Alege un concept care se potrivește pieței țintă, luând în considerare opțiuni precum un bar de cartier, un bar sportiv sau unul care oferă servicii specializate. Un bar sportiv va atrage clienți care își doresc ecrane mari pentru a viziona meciurile, barurile specializate se concentrează pe oferte unice, cum ar fi cocktailuri artizanale sau degustări de whisky, în timp ce barurile de cartier se potrivesc într-o zonă rezidențială, oferind un mediu relaxat și prietenos pentru localnici. În funcție de tipul de bar pentru care optezi, vei stabili și alte detalii importante cum ar fi amenajarea sau decorul.

  • Creează un plan de afaceri detaliat. 

Cercetează piața, concurența, strategiile de marketing, veniturile și cheltuielile preconizate, realizând un plan de afaceri clar. Acesta va fi un element important pentru afacere și te va ajuta să obții finanțare în cazul în care îți dorești acest lucru. Nu uita să incluzi conceptul barului, piața țintă și modul în care vrei să te diferențiezi de concurență. 

  • Găsește o locație pentru noul bar. 

Asigură-te că spațiul corespunde nevoilor tale și că se află într-o zonă care va atrage clienți. Ia în considerare factori precum traficul pietonal, accesibilitatea și apropierea de magazine sau companii mari în care lucrează mulți angajați. 

  • Planifică o amenajare care să se alinieze cu conceptul barului și care să atragă potențialii clienți. 

În ceea ce privește amenajarea unui bar, este important să te gândești la toate aspectele ce țin de confortul clienților și de experiența generală pe care vrei să o oferi. Aranjarea scaunelor, iluminatul, decorul sunt lucruri importante pentru a asigura o ambianță plăcută. 

  • Angajează și instruiește personalul. 

Recrutează personal experimentat care să îți împărtășească viziunea în ceea ce privește serviciile pe care le oferi clienților și investește în instruirea acestora. Creează o echipă capabilă să ofere o experiență frumoasă clienților și care să se alinieze viziunii tale. 

  • Promovează afacerea. 

Utilizează un mix de strategii de marketing cum ar fi social media, presa locală și găzduirea de evenimente.  

2.2. Amenajarea și dotarea barului – ghidul complet pentru înființarea acestuia

Amenajarea unui bar poate fi un proces foarte interesant, dar și copleșitor în același timp. Această etapă implică o atenție deosebită pentru designul interior, atmosferă și funcționalitate deoarece toate aceste trei elemente contribuie la succesul afacerii. 

Conceptul barului se stabilește în funcție de publicul țintă și de preferințele acestuia. Astfel, vei putea alege un design interior care să se potrivească, folosind mobilier, culori și o iluminare corespunzătoare. Indiferent ce tip de bar vrei să deschizi, dacă va avea sau nu restaurant sau o terasă, aceste sfaturi îți vor fi de folos pentru planificarea amenajării: 

  • Dacă plănuiești să servești și mâncare, este important să iei în considerare unde va fi amplasat barul în corespondență cu bucătăria. Vei dori ca aceasta să fie suficient de aproape astfel încât personalul să se deplaseze ușor dintr-o parte în alta.
  • Iluminatul este foarte important în zona barului. Asigură-te că folosești lumini cât mai calde, naturale, pentru o atmosferă plăcută.
  • În ceea ce privește mobilierul, alege mese, scaune și bănci din materiale de calitate, care să reziste la uzură. Selectează mobilier confortabil pentru oaspeți și adaugă elemente de decor care se potrivesc cu conceptul barului.  De asemenea, ține cont de faptul că zona barului trebuie să beneficieze de suficient spațiu pentru a depozita băuturile și accesoriile. 
  • Dacă ai și o zonă exterioară, cum ar fi o terasă în prelungirea barului, amenajeaz-o corespunzător cu mobilier, plante artificiale de decor și o iluminare adecvată. 
  • Investește în sisteme audio și video de calitate pentru a putea găzdui evenimente live. În funcție de tipul de bar pentru care ai optat, poți instala și echipamente precum televizoare și proiectoare, pentru redarea meciurilor de exemplu. 
  • Nu în ultimul rând, este important să instalezi sisteme de securitate și supraveghere pentru a proteja localul, dar și clienții care se află în acesta.  

Acestea sunt doar câteva idei care fac parte din organizarea unui bar. Există o mulțime de lucruri cărora trebuie să le acorzi atenție în tot procesul de amenajare și decorare. Dar pentru a realiza un design interior coerent, este important să ții cont de tematica pe care ai ales-o pentru localul tău și de stil (modern, rustic, minimalist etc.) și să optezi pentru elemente și un decor în ton cu acesta.

Amenajarea și dotarea unui bar poate suferi schimbări de-a lungul timpului în funcție de feedback-ul clienților, putând fi aduse în permanență noi îmbunătățiri. Ceea ce este cu adevărat important este să te asiguri că îți desfășori activitatea conform legilor și normelor în vigoare pentru a asigura un mediu sigur și plăcut oaspeților tăi. 

3. Organizarea unui bar – aspecte ce țin de activitate și funcționare

Activitatea în industria barurilor necesită o acuitate foarte bună în afaceri deoarece proprietarii vor fi nevoiți să jongleze cu diverse aspecte și să ia decizii importante de care depinde viitorul business-ului. Printre acestea se numără gestionarea inventarului de bunuri perisabile, strategia de stabilire a prețurilor pentru a asigura profitabilitatea, marketingul barului, pentru a atrage și a păstra clienții, și gestionarea personalului, pentru a oferi servicii superioare clienților.

Așadar, administrarea unui bar implică o serie de decizii de afaceri de care depinde succesul acesteia și rentabilitatea. În calitate de manager sau proprietar de bar trebuie să stabilești meniul și băuturile, luând în considerare și preferințele și bugetul publicului țintă. 

De asemenea, va trebui să stabilești strategia de prețuri, să te ocupi de gestiunea stocurilor, să monitorizezi inventarul de băuturi și altele asemănătoare. De aceea, este important să apelezi la soluții utile care te vor ajuta să gestionezi mai ușor afacerea și să eficientizezi activitățile zilnice. Spre exemplu, poți apela la un soft de gestiune pentru restaurante și baruri care să îți ofere un control total și o gestionare eficientă a stocurilor. De fapt, există o mulțime de integrări FreyaPOS de care poate beneficia afacerea ta. În acest fel, vei putea monitoriza și performanța financiară a barului și vei putea face ajustări în funcție de cerințe și performanțe. 

În plus, barurile trebuie să se confrunte cu tendințele fluctuante, cu evoluția preferințelor consumatorilor și cu cerințele de reglementare, ceea ce face imperios necesar să ții pulsul industriei. Navigarea cu succes în acest peisaj necesită o planificare strategică, rezistență și o pasiune pentru sectorul ospitalității. 

Administrarea unui bar poate fi, așadar, o provocare, dar cu o planificare atentă și cu ajutorul soluțiilor software care există în prezent, poți lua decizii corecte și poți avea o afacere de succes în industria ospitalității. 

În concluzie, deschiderea unui bar necesită respectarea anumitor etape și o investiție semnificativă de timp, energie și resurse, dar afacerea este una cu potențial și poate oferi o mulțime de satisfacții. Cu toate acestea, cu un plan de afaceri bine pus la punct, o viziune clară și perseverență, acest vis poate deveni realitate. 

 

Sursa foto: pexels.com 

 

Share this