Cui se adresează?
RO e Transport, se adresează importatorilor, exportatorilor și distribuitorilor de bunuri cu risc fiscal ridicat. Conform Ordinului 802/29.04.2022, bunurile cu risc fiscal ridicat care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport sunt:
- Fructele comestibile, care sunt încadrate la codurile NC de la 0801 la 0814 inclusiv;
- Legume, plante, rădăcini și tuberculi, care sunt incadrate la codurile NC de la 0701 la 0714 inclusiv;
- Imbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, care sunt încadrate la codurile NC de la 6101 la 6117 inclusiv;
- Băuturi, lichide alcoolice și oțet, care sunt încadrate la codurile NC de la 2201 la 2208 inclusiv;
- Sare, sulf, pământuri și pietre, ipsos, var și ciment, încadrate la codurile NC 2505 si 2517;
- Incălțăminte, ghete și articole similare, părți ale acestor articole, care se încadrează la codurile NC de la 6401 la 6405 inclusiv;
- Fonta, fier și oțel, care se încadrează la codurile NC 7213 şi 7214.
După înregistrarea in sistemul e-Transport, bunurile primesc un cod unic UIT generat automat, cu valabilitate între 5 și 15 zile.
Alte condiții care trebuie îndeplinite pentru a fi obligatorie obținerea unui cod UIT pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat
- vehiculul cu care se transport bunurile cu risc fiscal ridicat trebuie să aibe o masă maximă autorizată de minim 2,5 tone,
- bunurile cu risc fiscal ridicat ce fac obiectul transportului trebuie să aibă o masă brută totală mai mare de 500 Kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 lei.
Ce este codul UIT?
Codul UIT, este codul unic generat de Sistemul RO e-Transport cu ajutorul căruia se identifică bunurile aferente fiecărei relaţii comerciale care face obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat. Codul UIT apare pe documentele de transport ( în format electronic sau fizice) și se obtine in urma declarării in sistemul RO e-Transport, cu maxim 3 zile calendaristice inainte de data inceperea transportului.
Procedura de raportare in Ro e-transport
- Se accesează sistemul RO e-Transport din spațiul privat virtual (SPV) al contribuabilului
- Se completează, în secțiunile dedicate: date despre partenerii comerciali, mărfurile transportate, descriere mărfuri/caracteristici, cantități și valoarea acestora, locul de încăcarre si descărcare, tipul de transport folosit.
- Raportarea e Transport constă în transmiterea fisierului .xml, cu datele de mai sus.
- Fisierul .xml va primi aprobările necesare din partea autorității fiscale.
Ro E- Transport a devenit obligatoriu din iulie 2022, însă termenul de aplicare a amenzilor pentru contribuabilii care nu se conformează, a fost amânat până la începutul acestui an.
Cum poți automatiza procesul de raportare și obținere cod UIT?
Simplu. Freya Cloud vine cu integrare cu RO e-Transport, codul UIT , procesul de raportare și actualizarea actelor de transport cu datele obligatorii fiind complet automatizate.
Ce avantaje obții:
- Automatizezi procesul de transmitere a documentelor, timpul pentru emiterea și întocmirea unui document e -Transport fiind diminuat substanțial!
- Orice operațiune de transport este înregistrată în prealabil în sistemul RO e-Transport, transmiterea fișierului XML se face printr-un simplu click, iar codul UIT se generează automat și este transferat pe documentul de transport
Dacă activezi în industria producătoare de agregate minerale, Freya Logistics te ajută să gestionezi eficient producția și transportul în mai multe puncte de lucru, dar să și automatizezi raportarea în Ro E-transport.