02 dec.

Ai nevoie de fonduri nerambursabile pentru afacerea ta HoReCa? Noi te ajutăm să le accesezi!



Proprietarii din domeniul ospitalității care vor să investească în afacerile lor prin accesarea de fonduri nerambursabile trebuie să știe că în această perioadă pot începe demersurile pentru accesarea de fonduri pentru achiziția de echipamente, utilaje, licențe software și alte active necesare pentru funcționarea și creșterea afacerii.

Schemă de ajutor de stat pentru afacerile din HoReCa

Guvernul a anunțat că în ședința din 27 noiembrie 2020 a analizat un proiect de OUG privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextual pandemiei COVID 19. Conform proiectului de OUG, ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în cuantum de 20%. Potrivit comunicatului de presă al Executivului, bugetul schemei de ajutor de stat este estimat la 500 milioane euro, echivalent lei, valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este de 800.000 euro/întreprindere, iar numărul estimat de beneficiari va fi de 73.211, dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism.

Potrivit Startupcafe.ro, codurile CAEN care ar urma să intre la finanțare vor fi:

  • agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990,
  • structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590,
  • structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.

În plus, calendarul orientativ al schemei de ajutor de stat este următorul – schema ar urma să fie în vigoare de la data adoptării sale până la 30.06.2021. Plata sumelor corespunzătoare ar urma să fie realizată in 30 de zile, dar nu mai târziu de 31.12.2021. Semnarea contractului de finanțare cu beneficiarul în cadrul schemei se va face până cel târziu la data de 30 iunie 2021, iar plata sumelor in 30 de zile, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021.

Freya - Buton Vreau sa discut cu un consultant

Granturile pentru investiții, fonduri disponibile și pentru firmele din domeniul ospitalității

Granturile pentru investitii sunt fonduri europene nerambursabile cu o valoarea între 50.000 și 200.000 euro, care poti fi folosite de firme pentru achiziția de diferite echipamente, utilaje, licențe software, mobilier, mașini și alte active necesare pentru funcționare. Aceste granturi pot fi obținute la sediul social sau la oricare punct de lucru, chiar dacă acesta se află în altă localitate decât sediul social, inclusiv la puncte de lucru nou înființate și nu necesită crearea de noi locuri de muncă. Potrivit Startupcafe.ro, firmele care au depus proiecte pentru a obține Microgranturi sau Granturi pentru capital de lucru pot acccesa și Granturile pentru investiții, cu condiția ca după aprobare, la semnarea contractului de finanțare să se poată face dovada că contul firmei există suma necesară pentru contribuția proprie.

Pentru depunerea proiectelor avem nevoie doar de următoarele documente:

  • situații financiare la 31.12.2019 (bilanțul) – este indicat ca firma să aibă la 31.12.2019 un profit de minim 80.000 lei
  • oferte pentru fiecare reper inclus pe lista de investiții.

Ar trebui precizat însă faptul că în finanțare nu se pot include achiziții de terenuri și/sau imobile, construcția de clădiri, altele decât cele prefabricate care nu presupun obținerea unei autorizații de construire sau cele care se încadrează la categoria construcții provizorii, amenajări interioare sau renovări, dat fiind riscul ca investiția să nu fie decontată de către finanțator.

Freya - Buton Vreau sa discut cu un consultant

Finanțări pentru afacerile HoReCa care vor să-și doteze locațiile cu panouri fotovoltaice și stații de alimentare a mașinilor electrice

Autoritățile au anunțat că pensiunile, hotelurile, restaurantele și alte companii HoReCa de toate dimensiunile sunt invitate să-și pregătească proiectele pentru a obține fonduri nerambursabile de la stat de câte 100.000 de euro pentru a-și instala panouri fotovoltaice și stații de alimentare a mașinilor electrice.

Codurile CAEN care pot accesa această măsură sunt: 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioadă de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante și alte activități de servicii de alimentație, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte activități de alimentație, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, n.c.a., 9329 – Alte activități recreative și distractive n.c.a.

Potrivit Startupcafe.ro, aplicanții trebuie să îndeplinească o serie întreagă de condiții, printre care:

  • să aibă îndeplinite obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor, contribuţiilor şi amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale conform prevederilor legale în vigoare;
  • să se angajeze că vor întocmi, prin instalatorul ales, toată documentaţia tehnică necesară instalării sistemului de panouri fotovoltaice și a stațiilor de reîncărcare, respectând legislaţia în vigoare, cerinţele operatorilor de distribuţie energie electrică şi toate criteriile de eligibilitate solicitate prin ghidul de finanţare;
  • să se angajeze că vor instala sistemul de panouri fotovoltaice și stațiile de reîncărcare prin instalatorul ales, respectând legislaţia în vigoare şi toate criteriile de eligibilitate solicitate prin ghidul de finanţare.

Freya - Buton Vreau sa discut cu un consultant

Finanțări programe pentru digitalizarea firmelor mici și mijlocii din domenii non-IT

Companiile din domeniul ospitalității pot accesa finanțări pentru investiții realizate pentru dezvoltarea și/sau achiziționarea de produse digitale. Valoare proiectelor pot fi intre 30.000-100.000 Euro, iar ajutorul se acorda beneficiarului ajutorului de minimis sub formă de finanțare nerambursabilă în procent de 90% din valoarea eligibilă

Potrivit ghidurilor de finanțare, activitățile eligibile pentru finanțare sunt legate de achiziționarea de echipamente hardware și software și licențelor necesare pentru realizarea obiectivelor asumate prin proiect, dispozitive si echipamente aferente (inclusiv cheltuieli de instalare, configurare, punere în funcțiune), pentru realizarea rețelei LAN necesară pentru implementarea aplicației de proiect, pentru configurarea și implementarea bazelor de date, migrarea și integrarea diverselor structuri de date existente, pentru realizarea unui website de prezentare a companiei și implementarea soluției de semnătură electronică.

Vrei sa afli mai multe detalii despre proiectele de finanțare care ți-ar putea ajuta afacerea? Dă-ne de veste și noi vom încerca să găsim răspunsurile pentru tine!

Freya - Buton Vreau sa discut cu un consultant

Share this